onsdag, maj 25, 2011

Nu skall olycksbåten bärgas .

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article13081001.ab

Normal text Stor text Extra stor text

Polisen har inlett förundersökning om brott

Fiskebåten som sjönk i Hanöbukten ska bärgas nästa vecka. Tre män hittades efteråt drunknade men hittills har vraket dolt alla ledtrådar om vad som hände.
– Polisen har inlett en förundersökning om brott mot sjölagen. Transportstyrelsen vill veta skälet till haveriet och Sjöfartsverket tillhandahåller sjöresurserna, säger Ewa-Gun Westford.
Fiskebåt, som förliste 16 april i Hanöbukten, hittades av en trålare strax efteråt men när vraket bogserades in mot land sjönk båten till botten igen. Där har vraket legat på otillgängliga 67 meters djup med alla svar dolda – trots att polisen tog hjälp av marinens undervattenskamera.
För att komma vidare i utredningen är det nödvändigt att ta upp båten och kunna läsa av den tekniska utrustningen som finns ombord, förklarar Ewa-Gun Westford.

Bärgningsarbetet inleds tisdag

Det var omöjligt att ta upp vraket denna veckan eftersom det blåser kraftigt på Östersjön. Ewa-Gun Westford räknar med att det är bättre väderförhållanden nästa vecka. På tisdag samlas därför inblandade myndigheter för att gå igenom de sista detaljerna.
Båten kommer efter bärgningen att transporteras till polisens lokaler, antingen i Ystad eller Simrishamn, för teknisk undersökning.

Polisen: Viktigt att få svar

Inledningsvis var polisens teori att någon hade kört på båten, men filmen från undervattenskamerorna visade inte på några skador på båten.
– Det är jätteviktigt för de anhöriga att få svar på varför det här har hänt, säger Ewa-Gun Westford.

Inga kommentarer: